Centre històric de Boadella d’Empordà

Passeig del Ginebre
Passeig del Ginebre

 

El nucli històric de Boadella forma un conjunt de carrers i cases al costat de l´església parroquial de Santa Cecília i el castell dels antics senyors de Vilamarí. El poble es formà entre els segles XI i XII coincidint amb l´edificació del castell ( documentat l´any 1121 ). Cap els segles XIII-XIV el nucli urbà fou encerclat per una muralla i tancat amb un únic portal. Aquest portal ocupava l´inici de l´actual carrer del Portal que puja fins la plaça major. Actualment no es conserva car fou derruït l´any 1915.

La majoria de cases del casc antic han conservat l´arquitectura tradicional de la contrada. La majoria presenten les façanes de pedra -còdols de riu- , alguns portals adovellats, finestres amb carreus i rústics àmpits. Els carrers són estrets i ombrívols, pavimentats recentment. Un tram de l´anomenat Carreró de l´Església presenta un empedrat de rierencs datable del s.XVIII.

Tot el sector de la plaça major, carreró de l´Església i carrer de la Processó té un aire medieval, instigador i antic. Les cases actuals són dels segles XVI al XVIII, reconstruïdes sobre edificacions més antigues d´època medieval. Can Serra, a la plaça de la Constitució, presenta un portal adovellat amb una creu grabada i la data 1584. A la finestra del pis superior, a la llinda, hi ha un escut i una inscripció gòtica.

Carrer Processo

Pel carrer de la Processó hi ha cases amb portals adovellats i badius en els cossos superiors, també són interessants les inscripcions, dates i dibuixos dels ràfecs de teulada. Són dels segles XVII-XVIII i segons la tradició popular es pintaven per servir d´amulets protectors contra els encanteris de les bruixes.