La cria d’aus per a autoconsum a Catalunya

Benvolguts/des veïns/es,

En relació a la situació de la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP) a Europa. Les aus migratòries, entre l’agost i principis de desembre, abandonen les zones on han passat la primavera i l’estiu cap a llocs més càlids i durant aquesta migració poden fer aturades en múltiples llocs de descans a Europa. Durant el darrers mesos, s’han anat declarant diferents focus d’IAAP que han avançat des de l’est d’Europa fins a introduir-se a països relativament propers com Alemanya, Holanda, Regne Unit, Irlanda o Dinamarca. Davant d’aquesta situació s’ha realitzat una anàlisi de risc d’introducció del virus a Catalunya. Per aquest motiu  s’ha considerat necessària l’adopció de mesures especials en aquests municipis.

Volem fer arribar a tots els particulars que es dediquen a la cria o al manteniment per autoconsum d’aus de corral a que comuniquin a l’Oficina comarcal del DARP aquesta activitat. Us adjuntem les mesures i requisits que cal complir per part dels particulars:

  • Prohibició ús d’aus dels ordres Anseriformes i Charadriiformes com a reclams de caça.
  • Prohibició cria d’ànecs i oques amb altres especies d’aus de corral.
  • Prohibida la producció d’aus de corral a l’aire lliure ( es pot autoritzar si disposa de sistema per evitar entrada d’aus silvestres).
  • Prohibició de donar aigua a les aus de corral procedent de dipòsits on hi puguin accedir aus silvestres (excepte si estan tractats de manera que garanteixi la inactivació del virus de la IA).
  • Els dipòsits d’aigua situats a l’exterior quedaran suficientment protegits contra les aus aquàtiques silvestres.
  • Prohibida la presència d’aus de corral o altres tipus d’aus captives en centres de concentració d’animals (definits a l’article 3.7 de la Llei 8/2003).
  • Visites de control sanitari i anàlisis periòdics
  • Comprovació i actualització de les dades de les explotacions registrades ubicades als municipis inclosos als annexos II i III. Gestió d’un registre d’explotacions no comercials.

 

Recordar-los la importància i l’obligació de notificar qualsevol sospita de la malaltia. Moltes gràcies.

 

Nota informativa explotacions Catalunya