Prevenció Bernat Marbrejat (halyomorpha halys)

Benvolguts veïns,

Tal com us hem anat informant, a Catalunya es va detectar l’any 2016 la plaga del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys), del qual tenim constància actualment que ja és present a 133 municipis de Catalunya. Fins a aquest any 2020, la plaga era localitzada principalment a l’entorn urbà, lloc on es desenvolupa i reprodueix. A l’estiu, personal tècnic del DARP, l’IRTA, les Agrupacions de Defensa Vegetal i agricultors l’han localitzada en diferents parcel·les de cultius de fruita dolça, fruita seca i horta, cosa que representa un risc molt elevat per a aquests cultius.

A la tardor, és quan aquest bernat busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar-hi l’hivern; tot i que és molest i crea alarma, no pessiga les persones i no representa cap risc per a les persones ni els animals.

Atès que la molèstia que genera aquesta plaga en els domicilis escapa de les nostres competències, ja que el Departament d’Agricultura ha de controlar, bàsicament, les plagues sobre els conreus agrícoles, volem donar a conèixer aquesta problemàtica entre els habitants del vostre municipi. És molt important que les persones tinguin clar que han de destruir els individus capturats, ja que això ajudarà a controlar-ne les poblacions i aquest fet beneficiarà la sanitat dels nostres conreus.

Aquests insectes es poden capturar amb relativa facilitat amb un aspirador o escombrant-los a primera hora del matí o a darrera hora del dia, ja que en aquests moments es mouen més lentament a causa que la temperatura ambiental és més baixa; al migdia, estan més actius, costen més de capturar i volen. Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol. No és recomanable l’ús de productes insecticides.

Us facilitem informació que ha publicat el  Departament d’Agricultura sobre aquesta plaga:

  • Pòster informatiu