Actualització del canyet de Planoles

El canyet de Planoles és una infraestructura poc coneguda. Es tracta de l’aguait de trencalòs del Pirineu situat a més altura. De manera rutinària s’hi traslladen i lliuren despulles d’animals, que són aprofitades pel trecanlòs i voltors, principalment.

Està situat a 2000 m, vora l’escomesa d’aigua del municipi, en el torrent de Planès, i s’hi accedeix des del camí que surt des del Collet de les Barraques.

Aquests dies s’està actualitzant l’infraestructura amb finançament de la Diputació de Girona i amb la col·laboració del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, del Consorci d’Espais Naturals del Ripollès i de l’Ajuntament de Planoles. Es protegeix amb vidres que no permeten la visió des de l’exterior, s’hi afegeix plaques solars i calefacció, així com il·luminació interior, punt de llum per recarregar aparells i es constreixen dues basses a l’exterior (una amb aigua corrent i una altre amb argil·les ferruginoses).

Si d’aquí uns dies aneu al Collet de les Barraques, podreu observar que desapareixerà momentàniament el cartell on s’explicava l’itinerari interpretatiu de les marmotes. Era força degradat i cremat pel sol. S’aprofitarà per substituir-lo per un de nou sobre animals necròfags, i explicant la localització del canyet. Més endavant s’instal·larà un cartell nou, ben editat, sobre les marmotes. S’hi ha compromès el Parc.

El canyet permet l’observació i fotografia del trencalòs, voltors, corbs, senglars i guineus. És tancat amb clau i cal demanar-la a l’Ajuntament. És una infraestructura que s’adherirà al Centre de Biodiversitat de Planoles.